Stíhaní v iných štátoch EÚ by na súd mohli čakať doma

20.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Trestne stíhaní v iných štátoch Európskej únie (EÚ), by nemuseli byť vo väzbe, ale do začiatku súdneho procesu by sa podrobovali dohľadu vo svojom domovskom štáte. Predpokladá to návrh zákona o odovzdávaní, uznávaní a výkone rozhodnutí o opatreniach dohľadu ako náhrade väzby v Európskej únii, ktorý dnes schválila vláda. Ide o aplikáciu rámcového rozhodnutia Rady Európskej únie z októbra 2009 do slovenskej legislatívy.
"Hlavným zámerom je využívanie opatrení nezahŕňajúcich pozbavenie osobnej slobody v podobe povinností a obmedzení uložených dotknutej osobe, ktorá je stíhaná spravidla pre menej závažné trestné činy," vysvetlilo v dôvodovej správe k zákonu ministerstvo spravodlivosti. Stíhanú osobu by teda bolo možné monitorovať v štáte, v ktorom žije. Ak by však neprišla na súd v štáte EÚ, v ktorom sa voči nej vedie trestné stíhanie, bude možné zadržať ju prostredníctvom európskeho zatýkacieho rozkazu.
"Návrh zákona stanovuje postup orgánov Slovenskej republiky pri odovzdávaní výkonu rozhodnutia o opatreniach dohľadu medzi členskými štátmi Európskej únie, pričom vymedzuje základnú kategóriu trestných činov, v súvislosti s ktorými možno odovzdávať dohľad," uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Zákon na jednej strane definuje podmienky odovzdania výkonu dohľadu nad dotknutou osobou a na druhej strane stanovuje postup slovenských súdov pri uznaní a výkone dohľadu na Slovensku spolu s dôvodmi, pre ktoré by bolo možné tento postup odmietnuť.
 

Vyberte región